Czarna porzeczka

Czarna porzeczkaCzarna porzeczka posiada wiele właściwości zdrowotnych, których nie sposób nie doceniać. Medycyna ludowa wykorzystuje je między innymi do leczenia anginy a także różnych infekcji górnych dróg oddechowych. Stosowane są także w przypadku reumatyzmu oraz artretyzmu. Sok z owoców czarnej porzeczki jest stosowany jako czynnik wspomagających w przypadku migrenowych bólów głowy, a także w czasie schorzeń żołądkowo-jelitowych. Picie soku z tych owoców poleca się także osobom cierpiących na przewlekłe stany ogólnego wyczerpania. Fitoterapia poleca stosowanie czarnej porzeczki także w przypadku leczenia niedokrwistości, przeziębicy, zaćmy czy zaburzeń związanych z nieprawidłowym procesem krzepnięcia krwi. Owoce te stanowią bardzo cenne źródło witamin, na tle których wyróżnia się przede wszystkim duża zawartość witaminy C. Pod względem wszystkich owoców leśnych, porzeczki ustępują miejsca jedyny owocom dzikiej róży jeśli chodzi o zawartość w nich kwasu askorbinowego. Warto przy tym pamiętać, że 100 gramów porzeczek pokrywa ponad 250% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.